24 Mart 2017

Javascript Hakkında

  Javascript, Netscape Communications'ta yazılımcı olan Brendan Eich tarafından 1995 yılında geliştirilmiştir. Başlangıçta gelişimi çok hızlıydı ve geliştirme süresi boyunca ileriye dönük planlamaların eksikliğinden dolayı zamanla bir çok eleştiri aldı. Fakat, Brendan Eich'i amatör biri olarak düşünmeyin: O bilgisayar biliminde temelleri sağlam olan birisiydi ve javascripte dikkate değer ölçüde sofistike ve öncül fikirler dahil etti,birçok açıdan zamanının ötesine geçti ve geliştiricilerin çoğu için onun javascriptte sunduğu gelişmişliği yakalaması  neredeyse 15 yıl aldı.

  JavaScript, Mocha adı ile hayata başladı ve Netscape Navigator tarafından 1995 yılında resmen Javascript olarak adlandırılmadan önce kısa bir süreliğine LiveScript olarak adlandırıldı.
"Javascript" içerisinde yer alan "java" kelimesi rastlantısal değildir. bu durum kafa karıştırıcı gözükebilir ,ama java ile arasındaki benzerlikler , Self(80 lerin ortasında Xerox PARC'ta geliştirilen prototip tabanlı bir dil) ve Scheme'den daha azdır. Eich hem Self hemde Scheme ile tanışıktı, ve bunların ileriye dönük paradigmalarını javascripti geliştirirkende kullandı. JavaScript ismini kullanmasının asıl nedeni, o zamanlarda başarısının tadını çıkaran Java'ya ilişkilendirilerek yapılan bir pazarla girişimidir.

  Kasım 1996'da Netscape, JavaScript'i, teknoloji ve iletişim endüstrisinde önemli etkiye sahip özel, uluslararası kar amacı gütmeyen bir standart organizasyon olan Ecma'ya gönderdiklerini açıkladı.
Ecma International, özünde Javascript olan ECMA-26 spesifikasyonunun ilk baskısını yayınladı. Ecma'nın özelliklerini belirlediği diller olan Ecmascript ve Javascript arasındaki ilişki genellikle akademik olarak düşünülebilir. Teknik olarak, javascript EcmaScript'in bir uygulamasıdır, ancak pratik amaçlar için Javascript ve ECMAScript birbirilerinin yerine de kullanılabilir.

Son büyük ECMAScript versiyonu 2011 Haziran'da tanıtılan 5.1 (ES5) versiyonuydu. ES5 i desteklemeyen tarayıcıların sayısı bir elin parmağını geçmediği için şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki EcmaScript 5.1 WEB'in şu anki dilidir.
Son ECMAScript sürümü olan ECMAScript 6 (ES6) Ecma International tarfaından 2015 yılının Haziran ayında duyurulmuştur. Bazı kaynaklarda "ES6 Harmony" ,"Harmony", "ES2015", "ES6", "ECMAScript 2015" olarakta geçer. ES6 ile birlikte javascript dilinde önemli ilerlemeler elde edilmiştir ve ES5 'te var olan büyük eksikliklere de değinilmiştir. Böylece ES6 ile yazılım geliştirmek size daha çok güç ve haz verecektir. Ve transcompiler sayesinde ES6 ile yazdığınız kodlar ES5 'e çevirebilirsiniz.

Kaynak: Learning JavaScript, 3rd Edition - Ethan Brown